Mikročastice plastov v balenej vode

Nanočastice plastov a mikroplasty v pitnej vode

Poslednou dobou sa veľa ľudí obáva kontaminácie vody spôsobenej mikroplastami. 

Podľa predchádzajúcej štúdii sa v našej vode nachádzajú mikroskopické častice plastu, ktorých veľkosť sa pohybuje od 5 mm, viditeľných voľným okom, až po jeden mikrometer. Avšak, nový výskum odhalil, že v balenej vode sa nachádza približne 10 až 100-krát viac nanoplastov ako mikroplastov. V priemere ide o obsah asi 240-tisíc detekovaných plastových častíc na liter vody.

Portál novinky.cz zverejnil tieto informácie na základe štúdií z odborného časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Mnoho ľudí sa rozhodlo pre pitie balenej vody, pretože sa domnievali, že voda z kohútika je kontaminovaná mikroplastmi. No nové zistenia ukázali, že plastové fľaše s balenou vodou obsahujú dokonca viac potenciálne toxických častíc než voda z vodovodu.

Výskum globálnej mimovládnej organizácie Orb Media sídliacej vo Washingtone v USA  testoval 159 vzoriek z piatich kontinentov, medzi ktorými bola aj vzorka zo Slovenska ktorá spolu s 83% z týchto vzoriek obsahovala mikroskopické vlákna plastov.

Vedci skumaju nano a mikrocastice plastov vo vode

Sú mikročastice plastov nebezpečné pre ľudské telo ?

Mikročastice plastov nie sú škodlivé. Väčšina z nich prechádzajú cez ľudské telo bez toho aby ich telo spracovalo alebo absorbovalo.

Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá zverejnila prvú správu k tejto téme.

V tejto správe taktiež uvádza že tieto zistenia sú založené na obmedzených informáciach. A vyzvala preto na rozsiahlejší výskum tejto problematiky.

Ako sú na tom nanočastice plastov ?

Nanočastice plastov vznikajú, keď sa väčšie kusy plastu rozbijú vplyvom UV žiarenia, vĺn, prírodných enzýmov alebo iných environmentálnych faktorov. Vedci nedávno zistili, že planktón a antarktický kril (druh malých kôrovcov) v oceánoch rozkladajú mikroplasty a menia ich na nanoplasty. 

Nanočastice môžu byť oveĺa nebezpečnejšie ako mikročastice plastov. Nanočastice svojou miniatúrnou veľkosťou dokážu preniknúť do buniek, dostať sa do krvi a ohroziť orgány ľudského tela.

Avšak odborníci stále nedokážu presvedčivo odpovedať na kľúčovú otázku, či sú tieto kúsočky plastov skutočne škodlivé pre ľudské zdravie. Výskumy budú ďalej pokračovať.

Zatiaľ máme takéto informácie:

O Ďalšom výskume informuje techpedia.ta3.com. Skúmal správanie nanočastíc veľkých 80 nanometrov. Tím vystavil ľudské pečeňové a pľúcne bunky týmto nanoplastom v laboratóriu a zistil, že častice sa do buniek dostali do dvoch dní, ale bez toho, aby ich zabili. Ďalej zisitli, že viaceré metabolické procesy v bunke boli narušené a zmenené a že niektoré dráhy mitochondrií sa stali nefunkčnými.

“Mikro- aj nanoplasty spôsobujú oxidatívny stres, čo je forma bunkovej toxicity, ktorá môže viesť až k rakovine,“  varoval vo svojom všeobecnom pojednaní o nanoplastoch toxikológ a environmentálny chemik Tomáš Cajthaml z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

 

Filtre z našej ponuky účinne odstraňujú mikročastice aj nanočastice plastov:

Pýtate sa ako efektívne odstrániť mikro a nano-častice plastov z vody, ktorú pijete ?

Zapojením reverznej osmózy do vašeho drezu Vám garantujeme odstránenie všetkých mikro a nano-častíc plastov z vody, ktorá ňou prejde. Keďže reverzná osmóza dokáže prefiltrovať miniatúrne častice až po desatinu nanometra (častice menšie ako 1 nanometer).